Îmi place să fiu verde!


Nu înțelegeți că m-am gândit să-mi schimb culoarea pielii și să-mi pun antenuțe, așa ca să pot semăna cumva cu vreun mic extraterestru… 🙂 Nici vorbă, povestea reală este că îmi place să am un stil de viață verde, ca să pot trăi mai frumos și mai sănătos, aici pe pământ printre miliardele de oameni. Și tocmai pentru că suntem miliarde de oameni pe planetă, consecințele devastatoare ale modului de viață de astăzi devin din ce în ce mai evidente și este nevoie de orice schimbare în bine.

De ce trebuie să avem grijă de mediu?

Cred că toți avem cel puțin un indiciu despre poluare, încălzire globală, creșterea nivelului mării, poluarea aerului, solului și a apei, dezastrele naturale, dispariția multor specii de vietăți, suferințe și boli de tot felul. Toate acestea se vor întâmpla și accentua din ce în ce mai mult dacă vom continua în nepăsare și nu ne vom implica în protejarea naturii, a mediul înconjurător.

În același timp, natura și mediul sunt ceea ce ar trebui să prețuim cel mai mult. Mediul natural este potrivit pentru viață – fără el nu ar exista facilități moderne, fără el nu am fi pur și simplu alături unii de alții sau de lume așa cum o cunoaștem astăzi.

Interesul față de noi, prin care vrem să aducem plăcere și confort, ne dăunează în cele din urmă, iar pentru alte forme de viață și mai mult – împreună funcționăm ca un mare sistem, un organism, tot ceea ce există în jurul nostru, inclusiv noi, suntem în simbioză împreună.

Așa cum corpul nostru este alcătuit din sisteme vii care funcționează, care ne țin împreună așa cum suntem, tot așa este și Pământul un corp imens, iar noi suntem una dintre celulele sale – și ar trebui să acționăm în direcția bună, pentru a supraviețui.

De altfel, noi oamenii am creat o lume plină de posibilități. Există multe activități distractive de făcut, oportunități de călătorie, experiențe de viață, produse de cumpărat, dar și multe responsabilități.  Există atât de multe lucruri de făcut încât conservarea naturii nu este una dintre cele mai frecvente activități sau domenii în care să fim pe deplin educați. Suntem doar undeva la marginea cunoașterii despre ce și cum ar trebui făcut.

De aceea, prin câteva sfaturi și idei sustenabile către voi, aș dori să pot determina o cât de mică transformare în beneficul vieții noastre actuale dar și sănătății viitoare a mediului înconjurător.

Să nu uităm că, uneori, cu gesturi mici, înmulțite cu sute de mii de oameni, putem acționa împreună și face parte din schimbare:

Respectă Regula Celor 5R:

*Respinge-Reduce-Reutilizează-Reciclează-Reintroduce

*Economisiți apă, având grijă să nu lăsați robinetul deschis inutil

*Opriți luminile și aparatele pe care nu le utilizați

*Cumpărați aparate electrice eficiente

*Optați pentru mașini hibride sau combustibili alternativi

*Cumpărați aparate electrice eficiente

Ce putem face în viața noastră de zi cu zi pentru a avea grijă de mediu?

*Reduce costurile energetice din locuință:

Izolarea corectă a unei case este esențială, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere energetic. Câtă încălzire credeți că poate fi suprautilizată într-o casă care nu este bine izolată? Diferența e substanțială.

Pentru început, puteți verifica în jurul ușilor, ferestrelor și al pervazurilor dacă pătrund acei mici curenți de aer, care vor fi un indiciu că ferestrele sau ușile nu se închid corect. Cele mai bune ferestre sunt cele cu capacitate de izolare accentuată, astfel încât căldura să poată fi păstrată în interior și frigul în exterior, iar zgomotul să fie redus considerabil. În acest fel putem economisi sume importante de bani, iar locuința va fi locul cu ambientalul cel mai plăcut, în plus, vom avea o bună contribuție în ceea ce privește protecția mediului înconjurător.

 **Să învățăm să spunem NU potențialelor deșeuri

Spune Nu! la tot ceea ce nu ai nevoie. Dacă nu dorim ca deșeurile potențiale să pătrundă în locuințele noastre trebuie să le respingem mai întâi. Primul mare Nu!  ar trebui să spunem pungilor de plastic de unică folosință. Luați cu voi la cumpărături propriile pungi de pânză sau refolosiți-le pe cele pe care le aveți deja acasă, indiferent de materialul lor (plastic, hârtie…). 

La fel ai putea spune Nu! și altor lucruri:

Pliantelor, mostrelor, cadourilor gratuite în general. Este greu să spui nu când ceva este gratuit, știm asta. Dar cred că sunteți de acord că cele mai multe dintre astfel de lucruri odată ajunse în casă nu vor face altceva decât să se plimbe o vreme de la un sertar la altul până vor ajunge la coșul de gunoi: pliante, pixuri, brățări, bile de anti-stres, calendare, brelocuri etc.

 ***Cum putem deveni consumatori verzi

Ei bine, puterea soarelui este cea care ne va ajuta să producem energie verde și implicit să beneficiem de costuri reduse la factura de energie electrică. Panourile fotovoltaice produc energie verde din sursă regenerabilă, din energia soarelui, ele devenind astfel soluția ideală care va face ca locuințele noastre să devină mai eficiente energetic. Panourile pot fi amplasate pe orice tip de acoperiș sau pe sol, astfel, locuințele devin mai prietenoase cu mediul înconjurător, prin reducerea de emisii de CO2.

Când vorbești despre cum este să duci o viață mai durabilă, oamenii își imaginează imediat o viață de sacrificiu și lipsire. Lumea va crede că va trebui să renunțe la confortul ei. Dar este chiar opusul. Acest stil de comportament ne va permite să ducem o viață mai plină și mai conștientă, să economisim timp, bani și să îmbunătățim calitatea vieții.

În acest sens campania ‚,WE has no limits’’, ne îndeamnă pe fiecare dintre noi să conștientizăm puterea comunității și a acțiunilor noastre de zi cu zi asupra planetei, împreună putem schimba felul în care consumăm resursele și doar împreună putem crea un viitor nelimitat de verde.

Dacă și vouă vă place să fiți verzi, vă aștept aici cu ideile și sfaturile voastre sustenabile, doar împreună vom reuși să avem un viitor nelimitat de verde.

7 thoughts on “Îmi place să fiu verde!

 1. Mai multă implicare din partea tuturor, transformarea din oameni indiferenți în persoane interesate în problemele de mediu și rezolvarea lor, lucru care ar trebui să înceapă de acasă și să continue în școli.
  Sunt pentru înăsprirea măsurilor legislative și majorarea sancțiunilor pentru nerespectarea legii.

 2. Foarte important ar fi si reducerea consumismului, de exemplu produsele de curățare pe care le folosim, sticle de gel, șampon, creme și poțiuni de „frumusețe”. Personal am grijă când cumpăr detergenți să găsesc unul universal, pentru podele dar și pentru gresie, faianță și nu câte un recipient pentru fiecare, la fel și pentru îngrijirea personală, încerc să mă limitez la un singur flacon de șampon valabil pentru față mâini și corp.

 3. Apropo de respingerea lucrurilor de care nu mai avem nevoie și vă încurajez să faceți cât mai mulți la fel. Am lipit pe cutia poștală un anunț: „nu lăsați pliante publicitare”.

 4. Dacă avem de ales, cel mai potrivit ar fi să alegem orice produs ecologic, fie că vorbim de alimente, haine, încălțăminte etc. sunt o opțiune bună de cumpărare și putem avea garanția că în producția lor se utilizează mai puțini poluanți.

 5. Vă îndemn să îmbrăţişați biodiversitatea la la voi acasă (cu un mic lac, o grădină înflorită, puneți căsuţe pentru păsări etc) şi sprijinind asociaţii de protecţie a naturii sau proiecte de reîmpădurire.

 6. Pentru fabricarea consolelor de jocuri, a calculatoarelor şi a telefoanelor mobile sunt necesare diferite minerale (cupru, cobalt, plumb…) pentru care cererea este în continuă creştere. Minele din care provin acestea se află aproape pe toată planeta şi exploatarea acestora are impacturi mari asupra mediului înconjurător.
  Aşadar, înainte de a schimba telefonul mobil sau calculatorul portabil, mai gândiţi-vă o dată!

 7. Dacă vrei să construiești o casă, pune accent pe izolare, folosește cât mai mult ventilația și lumina naturală. Alege o sursă curată de energie, cum ar fi panourile solare.
  Felicitări!! 🤗

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s