Economii din sacul cu vise…


role

Când eram mai mică, îmi doream tare mult o pereche de role, să patinez și eu așa cum vedeam că fac o mulțime de copii din cartier. Mersul pe role îl găseam foarte distractiv, în afară de puțină îndemânare și echilibru în mișcare de care ai nevoie, nu este deloc solicitant pentru corp, așa cum sunt sporturile cu impact sporit: alergarea, săriturile, înotul etc.
Mama nu îmi spunea niciodată că nu îmi va cumpăra o pereche de role, însă mereu apăreau noi cheltuieli cu casa, cu facturile, cu lucrurile pentru școală și multe alte cumpărături necesare unei familii, iar visul meu trebuia să mai aștepte.
Îmi amintesc că într-o zi o prietenă de joacă mi le-a împrumutat pentru câteva minute, iar eu cocoțată acolo, mă simțeam ca o super eroină care poate face ceva nemaipomenit, care se poate deplasa cu o viteză uimitoare față de toți pământenii. Pentru mine patinatul era ca un dans magic care mă făcea pur și simplu fericită. Voiam să le am, dar aveam nevoie de bani, firește și de un plan ca să-i fac rost.
În vacanța de sărbători am fost cu colindul și cu sorcova cu verișoarele mele pe la rude și cunoștințe. Am reușit să strâng câțiva bănuți, însă mai aveam nevoie de vreo 100 de lei, ca să-mi îndeplinesc visul. Așa mi-a venit idea să îmi vând colecția de șervețele adunată cu răbdare în câțiva ani, făcând schimburi cu alte fete la dublurile șervețelelor. Nu am fost prea încântată să fac asta, dar nu eram pregătită să mai aștept până avea mama banii.
Împreună cu mama am fost să-mi aleg rolele dintr-un magazin cu articole sportive. Cum am intrat pe ușă m-am și repezit la raft unde văzusem unele drăguțe, în nuanță de portocaliu, grăbită am întrebat vânzătoarea:
 – Mărimea 35, aveți?
Imediat mama mi-a explicat că nu așa se procedează când vrei să cumperi ceva:
Mai întâi vom studia ofertele din mai multe magazine, ne informăm despre calitatea materialului sau firma producătoare, comparăm prețurile și abia apoi vom decide ce achiziționăm. Cumpărând lucrul de care ai nevoie, la un preț avantajos îți salvezi alți bani din buget, pe care mai apoi îi poți economisi. De asta la cumpărături trebuie să avem grijă, nu întotdeauna prețul unui  lucru este egal cu valoarea lui. 
Am reușit să îmi cumpăr perechea de role, iar mama mi-a salvat și colecția de șervețele, completând bugetul meu. Tot ea mi-a explicat că orice lucru pe care îl vrem, costă bani, iar valoarea lui se măsoară în ore de muncă, nimic nu se obține fără sacrificiu. 
– Banii pentru care eu și tatăl tău muncim îi primim pe un card cu un cont, însă contul din bancă nu este fără de sfârșit, dacă cheltuim fără sens, pe tot felul de nimicuri până îi terminăm, atunci nu vom avea niciodată economii și pierdem de două ori: timpul lucrat și visurile pe care vrem să le împlinim.
E important să îți salvezi câțiva bani în fiecare lună, așa se vor salva și dorințele tale, draga mea, iar pentru asta uite ți-am cumpărat un săculeț pentru economii. Dacă reușești să-l umpli și nu mai cheltui banii pe înghețată sau nu știu câte dulciuri, vom merge la bancă să-ți deschidem și ție un cont de economii, iar dacă le păstrezi acolo mai mult timp, ele vor crește mari și îți vor aduce alți bănuți, cu care vei putea apoi cumpăra lucruri frumoase pentru tine, mi-a explicat cu răbdare mama.
Pusculita.png
Cu timpul am înțeles cât de bune au fost sfaturile mamei despre cum pot face cât mai multe economii. Pentru mine asta a fost prima lecție despre importanța și valoarea banilor și a felului în care voi ști mai târziu măsura cu care pot fi cheltuiți, ca să-mi împlinesc visurile.
În călătoria viselor celor mici, BCR a găsit calea pentru împlinirea lor, iar prin proiectul național de educație financiară itinerantă – Școala de Bani pe Roți  îi încurajează pe copiii între 7 și 14 ani să învețe cum circulă banii prin lume, cum să facă economii și cum să gestioneze un buget, realizând toate acestea cu ajutorul unor jocuri desfășurate în cadrul atelierelor de educație financiară.

Acestea au loc în camionul FLiP, special amenajat pentru a fi deopotrivă loc de joacă și sală de curs. Timp de o oră și jumătate, grupuri de câte 15 elevi sunt ghidați de traineri specializați într-o călătorie care are drept scop să îi familiarizeze pe cei mici cu noțiunile financiare de bază.

În 2017, FLiP a parcurs aproape 10.000 de km și a ajuns în București, Constanța, Tulcea, Galați, Focșani, Bacău, Vaslui și Piatra Neamț. Peste 7000 de elevi din orașele în care a ajuns camionul au participat la atelierele gratuite de educație financiară într-un singur an. În 2018, camionul a ajuns în comunitățile din Iași, Botoșani, Suceava, Baia Mare și Bistrița. După Cluj-Napoca, FLiP va ajunge în Timișoara, Arad, Oradea, Deva, Alba Iulia și Sibiu.

La invitația BCR, Psihotrop a creat imnul FLiP, care a fost cântat în premieră în cadrul caravanei FLiP din Cluj-Napoca, pe 7 iunie. Odată cu acest imn, Psihotrop și Școala de Bani lansează provocarea FLiP your story: ce ai cumpărat din primii bani economisiți?

Înscrieți-vă și voi  până pe 29 iunie, sorții vor fi cei care vor decide câștigătorul!

Articol pentru Blogal Initiative

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s