Materiale naturale pentru caldura casei tale!


cabana-din-lemnAm fost în concediu la munte și gata, m-am hotărât, vreau o căsuță de vacanță în mijlocul naturii unde să îmi petrec de acum încolo toate concediile de vară. Am și găsit una foarte frumoasă, cu structură din lemn de rășinoase, chiar aici la poalele Tâmpei, într-o margine de pădure, cu multă liniște și mult verde… exact ce visam!

Multe investiții erau de făcut pentru renovarea și reabilitarea ei termică, dar cu răbdare, inspirație în alegerea celor mai avantajoase și durabile materiale dar și cu ceva sudoare, am reușit cu minimă investiție, să avem parte de rezultate perfecte pentru o casă confortabilă, bine izolată, unde să putem petrece împreună cele mai plăcute și călduroase clipe.

Bineînțeles că vorbesc despre „noi” când mă refer la efort în articol, dar meritul este doar al soțului care a făcut aproape toată munca! Spun “aproape toată munca”, pentru că în planul de reparație și izolare termică al  căsuței noastre cu specific zonei montane, eu am fost, în mică parte, doar “mâna de ajutor”, iar în cealaltă parte un foarte bun spectator, căci și de asta este nevoie când te apuci de reparații, nu?

Pentru că nu știam exact care sunt materialele necesare reabilitării termice și cum pot fi folosite ne-am sunat prietenii, am întrebat în stânga și-n dreapta vecinii, am răsfoit reviste de specialitate, dar nimeni nu avea vreun sfat practic despre cum se pot folosi concret materiale naturale în reparația și izolarea termică a unei locuințe ca a noastră.

Câteva click-uri pe internet însă, ne-au ajutat să găsim ghidul izolației eficiente care ne-a oferit sfaturi practice despre măsuri de reabilitare termică a locuințelor, în regie proprie, cu materiale ecologice și accesibile din punctul de vedere al costurilor pentru cei ca noi, adică cei cu venituri reduse, care vor să-și izoleze singuri casele.

Așa am descoperit că la doi pași de noi, ne sunt la îndemână o mulțime de materiale naturale, extrem de accesibile din punct de vedere al cheltuielilor de achiziționare, cu lucrabilitate excelentă pentru izolarea, reparația și finisarea casei și care pot asigura un confort termic sporit.

Materialele de bază, potrivite spre a fi utilizate ca materiale de termoizolare, pe care am ales să le folosim în izolarea termică a locuinței au fost cele din surse silvice, accesibile zonei noastre, evident, cum sunt: lemnul și deșeurile din lemn, șipci, iar pentru reparații și finisaje am folosit argila și varul stins din piatră de var.
casa.png
Totul este la îndemână, pe întreg teritoriul montan și premontan de la noi din țară, unde există ateliere sau gatere de exploatare și prelucrare primară a lemnului, care oferă gratuit sau la preț de chilipir, în multe zone, deșeurile utile pentru soluțiile de termoizolare, cum este: rumegușul, talașul sau șipcile de margine de scândură. 

Pe lângă materialele lemnoase din sivicultură, la fel de accesibile și potrivite pentru a fi utilizate ca materiale în termoizolare, sunt și cele de bază provenite din agricultura locală, din gospodăriile și fermele de animale, cum sunt: paiele de cereale, lâna de oaie, cocenii de porumb, tulpinile de floarea-soarelui și fibrele de cânepă sau ceva mai rar, inul.

Să vă mai spun că primele facturi primite după izolarea casei noastre au fost de-a dreptul motiv de bucurie pentru noi și apoi, cine nu ar fi fericit să vadă cum cheltuielile la întreținere au ajuns la jumătate de preț, mai ales în lunile reci, căci la munte știți cum este, vara se termină mult mai repede decât te aștepți.

Află și tu despre cum te poți pregăti vara pentru a reduce costurile de căldură iarna consultând Proiectul Confort Pentru Casa Ta care te ajută să faci izolații termice cu produse uzuale și cu cea mai mică investiție. Informează-te, izolarea locuinţei şi confortul sunt la îndemâna oricui!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s