Scrisoarea lui Abraham Lincoln catre profesorii scolii


Abraham Lincoln rămâne una dintre cele mai importante figuri ale politicii americane. Cel de-al şaisprezecelea președinte al Statelor Unite le-a lăsat americanilor multe învățături folositoare. Deși a avut patru fii, doar unul dintre ei a reușit să supraviețuiască bolilor secolului al 19-lea și să ajungă la maturitate. Abraham și soția sa au fost profund îndurerați de decesul celor trei fii și și-au concentrat toată atenția asupra lui Robert, unicul copil supraviețuitor. În timpul școlii, acesta și-a dorit pentru fiul său cea mai bună educație, așa că ținea tot timpul legătura cu profesorii lui Robert, pentru a fi tratat cât mai bine.

Scrisoarea lui Abraham Lincoln către profesorii școlii unde învăţa fiul lui, în care îi ruga pe aceștia să îi dea cea mai aleasă învățătură a inspirat mulți părinți și profesori, iar rugămințile acestuia sunt cât se poate de actuale, deși au fost scrise acum peste 150 de ani:

abraham-lincolns-letter_thumb

foto: premaseem.wordpress.com

„Fiul meu începe școala azi. Totul va fi ciudat și nou pentru o vreme și aș vrea să-l tratați cu blândețe. Este o aventură care l-ar putea purta pe toate continentele. Toate aventurile care includ, probabil, războaie, tragedii și durere. Pentru a trăi această viață va fi nevoie de credință, dragoste și curaj.
Atât de drag profesor, te rog ia-l de mână și învață-l lucruri pe care va trebui să le știe, învăță-l dar cu blândețe, dacă poți. Învață-l că pentru fiecare dușman , există un prieten . El va trebui să știe că nu toți oamenii sunt sinceri și onești. Dar el va învața, de asemenea, că pentru fiecare ticălos există un erou, că pentru fiecare politician strâmb, există un lider dedicat.
Învață-l dacă puteți că 10 cenți câștigați este de mult mai mare valoare decât un dolar găsit. În școală este mult mai onorabil să nu reușească decât să trișeze. Învață-l să învețe cum să piardă grațios și să se bucure de câștig, atunci când el nu câștigă.
Învață-l să fie blând cu oamenii și dur cu persoane dificile. Ține-l departe de invidie și dacă poți învață-l secretul în liniște. Învață-l dacă puteți – cum să râdă atunci când va fi trist, nu există nici o rușine în lacrimi . Învață-l că nu poate să fie slavă în eșec și disperare în succes. Învață-l să își bată joc de cinici.
Învață-l dacă poți minunile din cărți, dar, de asemenea, dă-i timp să reflecteze asupra misterului extrem al păsărilor din cer, albinelor în soare și florilor pe un deal verde. Învață-l să aibă încredere în propriile idei, chiar dacă fiecare dintre ei spun că sunt greșite.
Încercați să dați fiului meu puterea să nu urmeze mulțimea, atunci când toată lumea o face. Învață-l să asculte pe fiecare, dar, de asemenea, să-l înveți să filtreze tot ceea ce aude pe un ecran despre adevăr și să ia doar binele care vine de acolo.
Învață-l să-și vândă talentele și creierii la cel mai mare ofertant , dar nu pentru a pune o etichetă de preț pe inima și sufletul lui.
Lasă-l să aibă curajul de a fi nerăbdător, ca pacient să fie curajos. Învață-l să aibă credință sublimă în sine, pentru că atunci el va avea mereu credință sublimă în omenire , în Dumnezeu.
Aceasta este ordinea , profesorule, dar vezi ce-i mai poți face. El este un băiat drăguț și el este fiul meu . „

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s