Fanfaronada si laudarosenia sunt minciuni pe care le inveti inca din copilarie…


Copil sau adult omul îşi doreşte să pară cât mai important, cât mai interesant în faţa propriei familii sau a celorlalţi, exagerând, lăudându-se cu lucruri care ori nu s-au întâmplat niciodată ori cărora le conferă dimensiuni mult prea mari faţă de realitate. Motivul poate fi unul singur: pentru a-şi creşte propriul statut.
Relatarea exagerată este de obicei interesantă şi mai flatantă decât una neînfrumuseţată.
În exagerări, există o fărâmă de adevăr care este înfrumuseţată şi arătată. În falsitate, pretenţia este complet neadevărată – fanfaronada este despre ceva care nu s-a întâmplat niciodată.
Şi unii şi alţii, copii sau adulţi, îşi pot imagina poveşti mult mai captivante decât le oferă viaţa.. .Ca persoană sociabilă este greu să rezişti unei astfel de tentaţii, mai ales dacă ai un talent natural de povestitor.
Până la un anumit nivel „gogoşile”  pe care le spun copiii cât şi adulţii pot fi luate drept „minciuni nevinovate”. Dacă aceste exagerări capată seriozitate, deja intrăm pe o pantă foarte alunecoasă, ce poate deveni periculoasă şi dăunătoare pentru cei din jur. Totul e să ştim să ne oprim în zona motivelor pentru care minţim fără să facem rău celor din jur. Predilecţia unei persoane spre exagerare depinde în mare măsură de personalitatea fiecăreia, de mediul în care trăieşte şi educaţia pe care o primeşte.

Dacă te interesează cum pot încuraja părinţii sinceritatea citeşte cartea lui Paul Ekman – „De ce mint copii?”

2 thoughts on “Fanfaronada si laudarosenia sunt minciuni pe care le inveti inca din copilarie…

 1. Salut.Vreau sa te felicit pentru ca incurajezi campaniile ecologice. Am vazut ca ai pe blogul tau bannerul de la Umbrela Verde.
  Intr-o lume din ce in ce mai poluata, fiecare campanie ecologica conteaza. Noi incurajam recilclarea, reducerea poluarii, folosirea responsabila a resurselor, plantarea copacilor, depozitarea in siguranta a substantelor chimice si curatenia spatiilor verzi. Dintre toate acestea, ne axam pe incurajarea plantarii copacilor pentru ca ne dorim ca fiecare persoana sa aiba “copacul sau“. Prima campanie de plantare se numeste “Parcul Izvor prinde radacini“.
  Daca iti doresti ca in Romania sa fie plantati mai multi copaci, dar nu ai timp sa plantezi unul, poti sa ne sustii prin oricare dintre variantele de mai jos:
  1) Redactarea unui articol informativ care are legatura cu copacii sau ecologia.
  2) Publicarea unui articol pe blogul tau in care sa vorbesti despre campania noastra.
  3) Adaugarea unui link/banner pe blogul tau.
  Daca adaugi pe blogul tau unul dintre cele 10 bannere de pe pagina „schimb de link” vei primi in schimb un link la sectiunea “Sustinatori” si vei aparea aleator pe prima pagina in sectiunea “Bloguri Partenere”.
  Daca doresti sa apari permanent (pe prima pagina) la sectiunea “Ne sustin”, trebuie sa participi la una dintre campanile noastre de voluntariat sau sa donezi bani pentru plantarea unui copac (9 lei).
  Aceasta campanie este apolitica si este realizata de un grup de tineri care isi doresc sa schimbe mentalitatea celor care neglijeaza mediul incojurator. Participa si tu!

  • Desi inserez codul bannerului corect, nu stiu de ce apare eroare la salvarea in sidebarul blogului meu.
   Poti sa te uiti si tu cum arata…nu stiu unde ar fi problema…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s