Simona Noja – video


Balerina Simona Noja – din păcate, știrile din România nu o mediatizează și nu înteleg de ce?! dar nu contează pentru că străinii o știu și o cinstesc la adevărata sa valoare.

Balerina Simona  Noja primeste Ordinul “Crucea de Onoare” in Austria 21. 11. 2008

Ministerul Federal al Educaţiei, Artei şi Culturii din Austria a acordat balerinei de origine română, Simona Noja, Ordinul „Crucea de Onoare”, clasa I, în domeniul Ştiinţă şi Artă. Ceremonia de decorare a avut loc în data de 18 noiembrie 2008, la Palais Pallavicini din Viena.

Născută la Huedin, Simona Noja a absolvit sectia de balet a Universitatii de Arta din Cluj-Napoca, iar în 1994 si-a finalizat studiile filologice la Universitatea Babes-Bolyay. Între 1986 si 1990 a fost solista a Operei Române din Cluj-Napoca, iar între 1991 si 1995 solista la Deutsche Oper din Rheim. S-a alaturat Operei de Stat din Viena în 1995 ca pricipala balerina.
Între 1995 si 1997 a functionat si ca solista a Deutsche Oper din Berlin. În stagiunea 1999/2000 a fost consultant artistic al Teatrului de Balet „Oleg Danovski” din Constanta.

Repertoriul ei vienez include Odette/Odile din „Lacul Lebedelor” în coregrafia lui Rudolf Nureyev, Aurora si Printesa Încantatoare în „Frumoasa Adormita” (Peter Wright), Hamzatti în „Baiadera” (Vladimir Malakov), Lise în
„La Fillee mal gardee” (Frederick Ashton), Hipolita/Titania în „Visul unei nopti de vara” (John Neumeier), Constanze în „Wolfgang Amade” (Renate Zanella), Grete în „Cenusareasa” (Renate Zanella), rolurile titulare în „Raymonda” (Nureyev), „Romeo si Julieta” (John Cranko), „Manon” (Kenneth MacMillan), „Mata Hari” (Renate Zanella), precum si Amelia în „Bal Mascat” (Malakov).
Simona Noja colaboreaza cu Opera Nationala din Bucuresti, Baletul din Frankfurt, Baletul Regal Suedez, Baletul Bavarez, Baletul Teatruluidin Hanovra, Teatrul Colon din Buenos Aires, Opera din Roma, Teatrul Municipal din Santiago de Chile, Baletul din Dresda. A dansat la Gale de Balet în Moscova, Helsinki, Arnhem, Nijmegen, Citta di Castello,
Stuttgart, Ludwigsburg, Essen, Seul, Miami, Vercelli, Roma, Paris, Tokyo si Mexico City. În 1990 a primit Medalia de Argint la cel de al patrulea Concurs
International de Balet de la Jackson. Revista de specialitate Danza&Danza a numit-o cea mai buna balerina în stagiunea 2000/2001.
 În 2002 a fost decorata cu Steaua României.

http://www.giuseppepicone.com/italiano/home.html

 

Articol publicat in: Cultura

3 thoughts on “Simona Noja – video

  1. Draga mea,

    Revin pentru ca simt nevoia;
    pentru ca …
    ~ arta innobileaza sufletul, coloreaza viata omului, indiferent de ce parte a cortinei se afla. El are nevoie de arta, de imaginatie, de poezie, de reinventarea istoriei ca sa-si suporte timpul, care apasa pe umerii lui. Baletul aduna culorile poeziei pe scena, iar spectacolul sau, chiar daca perisabil, umple sufletele definitiv, intr-un mod complex si special…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s