Dumnezeu este Unitate!


Este uimitor cum în mintea atâtor oameni imaginea Divinității poate fi conturată, întrupată, prin diverse reprezentări sau simboluri (sculpturi, picturi, cioplituri, imagini, filmuleţe… realizate tot de oameni, evident!).

Îmi este greu să observ cum atât de mulţi oameni vorbesc de Dumnezeu în mod definit ca despre o fiinţa umană ca şi cum Divinitatea nu se deosebeşte cu mult faţă de om şi faptele sale, prin urmare imaginea sa poate fi întruchipată sau idolatrizată prin tot felul de simboluri, ce par atât de valoroase în mintea lor, încât fără ele Divinatea nici nu ar exista!

De vreme ce omul a înţeles (!!) că Dumnezeu a făcut cerul, pământul, animalele… şi totul, iar pe om l-a făcut după chipul şi asemănarea Sa, s-a gândit că şi Dumnezeu poate fi făcut cumva după chipul şi asemănarea omului! După acest raţionament Dumnezeu se poate manifesta, ca orice om într-o famile, având o viaţă normală: poate avea copil, nevastă, amantă, socrii, etc…

(…) Virchow nu este departe de adevăr când spune că omul nu poate să înţeleagă nimic din ceea ce este în afară de el şi că tot ce este în afară de el este transcendental.

…Omul, zicea Shiller, se zugrăveşte cu zeii săi!

…Există un singur Dumnezeu, superior zeilor şi oamenilor,
Care nu se aseamănă cu muritorii, nici ca figură nici ca spirit! (…)
(Clement Alexandrinul)
(fragment din filozofia antică)

Ne putem îndrepta şi înălţa spiritual, fără ca mai întâi să ne plecăm la idoli, pentru că este nevoie să înţelegem că Dumnezeu nu se află în lucruri sau locuri stabilite de oameni, ci este peste tot, în natură, în noi, în partea noastră de bunătate, de altruism şi în toate căci, Dumnezeu este UNITATE!

Suntem diferiţi în ceea ce priveşte religia. Fiecare este liber ce religie înţelege să aleagă, iar alegerea religiei ar trebui să fie făcută după convingere personală asupra ceea ce înţelege fiecare cum să-şi contureze, să-şi formeze propria conştiinţă, propriul comportament faţă de divinitate.

De aceea nu înţeleg de ce religia este considerată „disciplină”  obligatorie care se predă în şcoli în educarea şi pregătirea elevilor în spirit religios. Da, ce a descoperit religia? În afară de partea istorică, de expunerea faptelor şi evenimentelor care au avut loc prezentate în vechiul testament, care poate fi lecturat şi studiat de oricine, religia ce fel de ştiinţă este? Ea ce demonstrează? A descoperit cineva vreo forţă supranaturală care ar trebui cercetată sau învăţată?! L-a văzut cineva pe Dumnezeu?… 

Din totdeauna, în toate timpurile, oamenii au experimentat binele şi răul trăind cu păcate, însă neînvăţând mare lucru din ele. S-a schimbat ceva în istoria lumii până azi?! În numele religiei s-au comis crime împotriva umanităţii: holocaust, războaie, distrugeri, suferinţă, teroare, genocid etc. De-alungul istoriei lumea a făcut greşeli, iar oamenii vor continua să repete greşeli, atât timp cât nu vor învăţa să trăiască în Pace, în comuniune cu divinitatea, în Unitate!

Ar fi timpul să ne trezim din hipnoza asta generală, să încercăm să inserăm în comportamentul nostru valenţe morale altele, decât cele insuflate de oameni învechiţi în gândire, decât cele însuşite din obiceiurile generaţiilor trecute, să fim deschişi spre cunoaştere pentru a depăşi bariera primitivismului mental pentru a înţelege concepţia totului, aceea că: Dumnezeu este Unic, este Unitate!

(…) E natural… ca atunci când avem simţământul vieţii şi al existenţei aşa de variate şi aşa de mare, din care facem parte, când considerăm întinderea lumii văzute şi în acelaşi timp armonia ce domneşte încă din frumuseţea ce străluceşte din toate părţile, să ne oprim acolo unde se opresc simţurile şi imaginaţia, să ne închipuim, că fiinţele din care se alcătuieşte lumea, sunt singurele ce există, că acest „Mare Tot”, aşa de armonios şi unic, este adevăratul motiv şi cea din urmă aplicare a ideii de UNITATE. Că într-un cuvânt acest TOT este DUMNEZEU!

3 thoughts on “Dumnezeu este Unitate!

 1. Felicitari pentru articol Flory.
  Este intelept , real si profund.
  Stii Flory, zilele astea ma gandeam la faptul ca daca Isus a predicat despre credinta lui in idealul iubirii cel putin asta a avut un scop constructiv , pozitiv.
  Pe de cealalta parte hitler a predicat idealul urii , al sadismului. Exact partea contrara a pozitivului, a compasiunii.
  Iar ahmedinejad se foloseste de Israel pe post de pretext pentru a-si elabora ura impotriva vestului, impotriva democratiei, a emanciparii femeilor, a progresului. Este in acelasi taler cu hitler. Mincinos si are prieteni mincinosi,care manipuleaza si dupa aia striga ca altii manipuleaza. El si cu cativa din prietenii lui sunt lupul dar striga , lupu-lupu! Mi-e si sila..
  Ceea ce ahmedinejad vrea este control, autoritate, supunere. Dictatura religioasa fanatica. Nici macar principii reale islamice.
  Blogul tau e prea frumos, pozitiv si decent Flory ca sa-l sictiresc pe ahmedinejad dupa cum imi vine dar lasa ca o sa-i vina randul pe blogul meu .. Acolo imi permit sa scot aburi..

  • 🙂 Mulţumesc frumos Loty! mă bucur să “te aud”!
   …”credinţa în idealul iubirii”, ei da acesta ar trebui să fie scopul oricărei religii, indiferent cum se numeşte ea!
   Dumnezeu aşteaptă să îl descoperim peste tot în jurul nostru, în fiecare lucru, materie, suflet aşa cum a fost făcut, ,aşa cum putem simţi fiecare dintre noi iubirea – în nesfârşite feluri – pentru că doar ea ne va putea apropia şi uni într-un singur TOT, indiferent de religia noastră.
   Pentru a-l putea descoperi pe Dumnezeu însă, cred că ar fi înţelept din partea oamenilor să-şi ridice mintea din tablouri şi statui, să încerce să descopere Divinitatea în toată măreţia sa, în Unitate şi nu să şi-o imagineze cum ar trebui să arate!!??
   Ştiinţele toate la un loc nu au putut demonstra că Divinitatea ar putea arăta în vreun fel anume! Cine ar putea să facă asta în mod explicit?!
   Cât timp însă omul va alege să se plece spre idoli, lasându-se ispitit de simboluri şi chipuri, omenirea va fi osândită!
   În ceea ce priveşte dictatura urii şi terorii, sigur că răul, va avea totdeauna putere atât timp cât binele întârzie să ia atitudine – să lupte împotriva a tot ceea ce ar putea distruge relaţiile interumane, înţelegerea, pacea, iubirea,… cred eu.

 2. „Cât timp însă omul va alege să se plece spre idoli, lasându-se ispitit de simboluri şi chipuri, omenirea va fi osândită! ”

  Da Flory! Este foarte bine ales cuvantul; ‘osandita’. Caci daca omenirea se reduce doar sa scorneasca din imaginatie tablouri care sa reprezinte Dumnezeirea desigur ca se limiteaza si educa si pe altii sa fie limitati. Incanonizati in prejudecati.

  E ca si cum omul gata ,nu are ce sa caute, ce sa cerceteze , ce sa descopere mai departe.
  Si desigur este osandita la acest nivel de ritual superficial.

  Substituirea Dumnezeirii cu un om in fata caruia oamenii se pleaca este o confuzie perpetuata fara niciun sens.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s