Ziua Independenţei Israelului – O zi specială în sine!


  

  

Deputy FM Ayalon’s message to the Diaspora on Israel’s Independence Day http://www.mfa.gov.il/MFA

 

 

Israel celebrates 62 years of independence.

Această sărbătoare este dedicată memoriei celor care şi-au dat viaţa pentru realizarea independenţei ţării şi continuării existenţei!

Pe 6 Iyar în anul 5708 (14.05.1948), după calendarul iudaic, a fost înfiinţat statul Israel.

În acest an, pe 20 aprilie se sărbătoresc 62 ani de la restabilirea statului Israel.

Data aniversarii acestui eveniment variază, în fiecare an, în funcţie de calendarul ebraic. 

YOM HA’ATZMAUTZiua Independentei Israelului – marchează proclamarea statului independent Israel, la 14.05.1948, când a luat sfârşit mandatul britanic asupra Palestinei, pe baza unei Rezoluţii a Adunării Generale a ONU, din 29.11.1947; aceasta stipula crearea pe teritoriul Palestinei a doua state: unul evreu şi altul arab.

Ceremoniile din ajunul Zilei Independentei încep cu aprinderea torţei la Mt.Herzl.

În multe sinagogi din toata ţara şi din lume se recită rugăciuni speciale de mulţumire şi se ţin mese festive şi serbări pentru a comemora reînfiinţarea după 1900 de ani a statului Israel pe pamântul Israelului.

Imediat dupa lăsarea întunericului în ajunul Zilei Independentei se poate vedea şi auzi prima salvă de artificii pe cerul Israelului.

Acestea durează până târziu în noapte. Aproape fiecare oraş din Israel ridica o scenă sau o platformă unde dau concerte cei mai buni artişti israelieni.  După aceea se dansează până la orice oră din noapte. Atmosfera este foarte festivă.

Cu câteva zile înainte de sărbatoare, municipalitaţile şi oraşele decorează stâlpii de pe stradă cu steaguri israeliene. Intersectiile sunt acoperite cu steaguri şi luminiţe decorative, la balcoane se atarnă steaguri israeliene, iar pe maşini se atârna steguleţe.

Steagurile se vând peste tot, iar vanzatorii stradali le vând în tot felul de forme şi dimensiuni.

Israelienii sărbatoresc Ziua Independenţei în multe  feluri. Unii se scoală devreme în dimineaţa Zilei Independenţei pentru a pleca în excursie cu familia.Numeroasele parcuri şi rezervaţii naturale ale Israelului sunt pline de oameni.

Festivitaţile din Ziua Independentei sunt inaugurate oficial în ajunul sărbătorii printr-o ceremonie de stat pe muntele Herzl din Ierusalim.

Se aprind douăsprezece torţe care simbolizează cele douasprezece triburi ale Israelului. Este o mare onoare să fii ales purtator de torţă pentru a aprinde una din aceste torţe.

  YOM HAZIKARON (ZIUA AMINTIRII)

Yom HaZikaron este comemorată pentru cei care au căzut în timpul serviciului activ în forţele armate israeliene. Aceasta zi solemnă este pe 5 Iyar, cu o zi înainte de Ziua Independenţei. Incepe la apusul soarelui şi se termină a doua zi la răsăritul stelelor care marchează ajunul Zilei Independentei.

Se aprind lumânări comemorative în baze militare, şcoli, sinagogi, locuri publice şi în locuinţe particulare. Steagurile sunt ridicate numai până la jumatatea catargului pe tot cuprinsul ţării.
In tot decursul zilei soldaţii servesc ca gărzi de onoare la memorialele militare din toate localităţile şi oraşele. Familiile celor căzuti la datorie participă la ceremonii memoriale la cimitirele militare. Comemorarile de Yom HaZikaron încep oficial la ora 8 seara cu o ceremonie la zidul de vest din Ierusalim. Aceasta zi memorială se încheie cu aprinderea ceremonială a unei torţe în ajunul Zilei Independenţei.

De la distrugerea Templului şi de la exilul din Israel în anul 70 e.n., evreii au fost împrastiaţi în toată lumea, dar visul lor de a se întoarce în Ţara lui Israel ca o naţiune liberă şi independentă a fost păstrat pretutindeni în toată Diaspora.

 

Israelul – locul de unde speranţele de reunire, izbăvire şi credinţă au rămas în viaţă, unde comuniunea oamenilor a fost întotdeauna directă cu Dumnezeu, întotdeauna directă în Unitate!

Când spui “răul s-a sfârşit!” nu e oare singurul lucru care poţi să-l spui cu demnitate!?

HaTikvah – National Anthem of Israel – הַתִּקְוָה 

3 thoughts on “Ziua Independenţei Israelului – O zi specială în sine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s